Jump to content

Lukki-kirjastot - Lukki-biblioteken (Karkkila, Lohja-Lojo, Vihti)

Cover for Kongon akseli
Isbn: 978-95-2351-893-3
Publisher: Into Kustannus
Category:
Memoirs & Biography History
Accessible since: February 2022

E-book

Kongon akseli

Akseli Leppänen oli rehti suomalainen mies, joka pakeni suuren rakkautensa hylkäämänä Kongoon. Belgian kuningas Leopold II:n yksityisomistukseen 1880-luvulla päätynyt orjavaltio ja myöhempi Belgian Kongo tarvitsivat suunnattoman alueen valvontaan sotilaita ja kumin ja muiden rikkaiden luonnonvarojen riistämiseen laivamiehiä ja työnjohtajia.

Akseli ja tuhannet muut suomalaiset ja skandinaavit matkasivat Kongoon vaurastumisen ja seikkailujen houkuttelemana vuosina 1880-1930. Moni sairastui ja pettyi, useat rikastuivat. Suomalaisia saattoi kohdata mitä epätodennäköisimmissä paikoissa päiväntasaajan viidakoista Katangan kuparikaivoksille. Ilman skandinaaveja ja suomalaisia Kongon verisen siirtomaajärjestelmän rakentaminen ja ylläpito ei olisi ollut mahdollista.

Jouko Aaltonen on dokumenttielokuvantekijä, tuottaja ja tietokirjailija. Hän on myös tutkija ja Aalto-yliopiston dosentti. Seppo Sivonen on yleisen, erityisesti Afrikan historian dosentti, joka on kirjoittanut useita teoksia Afrikan ja Aasian historiasta, kolonialismin ja eri kulttuurien kohtaamisesta.

Tekijöiden aiempi kirja Orjia ja isäntiä (2019) sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon ja oli ehdolla Kanava-palkinnon saajaksi.


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone