Hoppa till innehållet

Lukki-kirjastot - Lukki-biblioteken (Karkkila, Lohja-Lojo, Vihti)

Omslagsbild för Viimeinen juna Moskovaan
Isbn: 978-95-2234-709-1
Förlag: Siltala
Kategori:
Memoarer & Biografier
Tillgänglig sedan: april 2020
Uppläsare: Päivi Istala
Length: 6 timmar 37 minuter

Ljudbok

Viimeinen juna Moskovaan

Harvinainen perhetarina juutalaisen äidin kielletystä rakkaudesta 1930-luvun Helsingissä sekä äidin neuvokkaan riikalaisen serkun selviytymisestä Tappotantereella.

Rene Nybergin äidin juutalainen syntyperä oli perheen salaisuus, josta ei puhuttu ulkopuolisille. Vasta Nybergin ollessa murrosikäinen hänen vanhempansa kertoivat asian. Yhtä hämmentävää lukiolaispojalle oli, kun hän löysi kotinsa kirjahyllystä Hitlerin Mein Kampf -teoksen. Vanhempien päätöksellä Rene-poika laitettiin myös saksalaiseen kouluun. Kesti aikansa ennen kuin Nyberg pystyi hahmottamaan vanhempiensa tarinan.

Äiti oli mennyt salaa naimisiin kristityn miehen Bruno Nybergin kanssa, ja tästä seurasi täydellinen välirikko ja lopulta ortodoksijuutalaisten perinteen mukaisesti ekskommunikaatio eli yhteydestä erottaminen ja symbolinen kuolema, jota Nyberg nimittää ”kunniamurhaksi”.

Viimeinen juna Moskovaan on Rene Nybergin yritys selvittää, mitä irtaantuminen omasta uskonnosta, perheestä ja ystäväpiiristä tarkoitti hänen äitinsä elämälle.

Kirja seuraa myös Nybergin äidin ystävyyttä Riiassa asuvan serkun Maschan kanssa. Kesäkuussa 1941 Mascha ja hänen miehensä Josef päättivät paeta uhkaavaa saksalaismiehitystä ja nousivat viimeiseen mahdolliseen junaan, joka ei vienyt heitä Moskovaan, vaan Kazakstaniin asti. Kaikki heidän Riikaan jääneet sukulaisensa murhattiin.

Viimeinen juna Moskovaan on dramaattinen perhetarina, jonka sankari on neuvokas Mascha. Se laajenee osaksi Baltian maiden, Neuvostoliiton ja juutalaisuuden historiaa. Tarina päätyy Israelin kautta Länsi-Berliiniin, jonne Mascha ja Josef muuttivat vuonna 1974. Siellä heille myönnettiin pikavauhtia Saksan kansalaisuus sekä huomattavan suuri eläke. Tätä Nyberg luonnehtii hyvitykseksi jostakin, jota ei voi hyvittää.

Provlyssna
Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Smartphone